شیر اطمینان صنعتی یکی از مهمترین قطعات در سیستمهای فشاری است که دارای کاربردهای متعددی در صنایعی مانند نفت و گاز، پالایشگاهی، صنایع شیمیایی، داروسازی و خودروسازی است. این شیرها به منظور جلوگیری از بروز انفجار ناگهانی در سیستمهای فشاری نصب میشوند. در این مقاله، به بررسی نحوه عملکرد شیر اطمینان پرداخته میشود.
1- رویه کارکردی شیر اطمینان
شیر اطمینان صنعتی بر روی لولههای فشاری نصب میشود و در صورتی که فشار در این خط بیشتر از حد مجاز شود، شیر باز شده و فشار را کاهش میدهد. برای دستیابی به کارکرد صحیح شیر اطمینان صنعتی، باید به روشهای صحیح نصب آن توجه شود که بهترین روش برای نصب، نصب آن در مکان مناسب است که در صورت بروز انفجار، هیچ گونه خسارتی به دیگر اجزای سیستم و ساختمان در اطراف نرسد.
2- روش انتخاب و نصب شیرهای اطمینان
بیتردید، داشتن شیر اطمینانی با کیفیت و استاندارد بالا برای سیستمهای فشاری بسیار مهم است. بهترین روش برای انتخاب شیرهای اطمینان صنعتی، بررسی الزامات استاندارد API 520 است که در این استاندارد، نحوه انتخاب شیرهای اطمینان، طراحی مورد نیاز، ساخت و نصب آنها در صنعت، بررسی شده است.
3- تست شیر اطمینان
تست شیرهای اطمینان باید بصورت دورهای و مستمر صورت گیرد تا عملکرد صحیح شیر صادر شدهرا تضمین کند و همچنین از حفظ ایمنی سیستم اطمینان حاصل شود. این تستها شامل تست برای تنظیم فشار شروع کردن و توقف کارکرد شیر اطمینان و بررسی میزان نشتی به منظور اطمینان از نحوه عملکرد نرمال شیر میشود.
برای آشنایی بیشتر با استاندارد شیرهای اطمینان اینجا کلیک کنید.
4-تامین قطعات یدکی
در هنگام نصب شیر اطمینان، توانایی دسترسی به قطعات یدکی یکی از نکات حیاتی است. تأمین کنندهی خوب، قادر به تأمین قطعات یدکی برای شیرهای اطمینانی است که باعث میشود تا در صورت لزوم، تعمیرات را به راحتی و با اطمینان انجام دهید.
عملکرد شیر اطمینان صنعتی بسیار مهم است و برای اطمینان حاصل کردن از کیفیت و عملکرد صحیح شیر، باید به الزامات استانداردهای مرتبط با آن توجه شود. بررسی الزامات استاندارد API 520 یکی از بهترین روشها برای انتخاب و نصب شیرهای اطمینانی با کیفیت بالا محسوب میشود.
انواع شیرهای اطمینان
- شیر اطمینان فنری
- شیر اطمینان پایلوت دار
- شیر اطمینان وزنه ای
- شیر اطمینان وکیوم
جنس شیرهای اطمینان
Valve body material is usually selected based on the pressure, temperature, corrosive and erosive properties of flow media.
- Cast carbon steel ASTM A 216 Gr. WCB is the common material for the valve body/bonnet in moderate service such air, hot water, saturated steam and non-corrosive media.
- Cast Chrome-Moly steel ASTM A217 Gr.WC9 & WC6 or C5 has addition of chrome and molybdenum that provide corrosion resistance and also is suitable for superheated steam.
- Cast Type SS 304 (ASTM A351 Gr.CF8) is for oxidizing and very corrosive fluid.
- Cast Type SS 316 (ASTM A351 Gr.CF8M) is the same as SS 304 but since it has addition molybdenum then better has better corrosion resistance.
- Cast Iron (ASTM A126) is used for steam, gas, water and non corrosive fluid and is inexpensive.
- Cast Bronze (ASTM B61 & B62) is used for air, hot water, steam, oil and non corrosive fluid.
- Cast super alloy such as Inconel 625 & Hastalloy is used for off-shore applications and highly corrosive applications.
- Cast Al-Ni-Bronze (ASTM B148) is used for sea water applications.
- Cast Duplex SS Alloy 2205 for highly corrosive environment
- Cast carbon steel ASTM A352 Gr. LCC for low temperature application (-40 C)
انتخاب جنس شير صنعتی(safety valve)
انتخاب مواد مناسب توسط سازنده با توجه لبه محل کارکرد شیر اهميت زيادی در طول عمر شیر، كارايی شير و عملكرد شير دارند. سازگاری جنس شير با سيال بكار رفته در پورسه و قابليتهای فيزيكی و مقاومت در برابر سايش، فشار مايع و فرسايش ناشی از سيال ملاحظات اوليه ای هستند كه بايد در انتخاب جنس شير در نظر گرفته شوند.
سيالی كه بايد از يك شير عبور كند بصورت زير دسته بندی میشود:
- جنس ماده
- فشار
- دما
- سرعت
و زير مجموعه ای از شرايط زير :
- زلال بودن و خلوص آن
- چسبندگی
- ميزان ويسكوزيته سيال
- خورندگی
- فرسايش دهنده بودن
- برودتی
- با توجه به دما و سرعت مايع و چگونگی عبور سيال باعث سايندگی و فرسايش آن میشود يا خير.
- حضور ناخالصی در آن نيز تعيين میشود.
در پايان شرايطی كه باعث عبور سيال از شير میشود و يا چگونگی سيال در فرايند بايد از نظر دما و فشار و سرعت مايع بررسی شود.